De strijd tussen Bitcoin en Fiatgeld is begonnen
https://allesovercrypto.nl/blog/fiatgeld-eenvoudige-uitleg


Het lijkt alsof er een ommekeer heeft plaatsgevonden. Nadat eerst de cryptomunten een enorme vlucht hadden beleefd – en met name Bitcoin, van $1 naar $64.829 – staan de cryptomunten thans in mineur. Bitcoin is zelfs meer dan gehalveerd en bedraagt vandaag (26/06/2021) nog maar $26.278.
https://www.coindesk.com/price/bitcoin
Betekent dit het definitieve einde van een pyramidespel, een ‘Ponzi scheme‘
https://nl.wikipedia.org/wiki/Ponzifraude
, zoals sommige commentatoren ons willen doen geloven? Ik meen van niet en voorspel zelfs dat Bitcoin op termijn het fiatgeld (dollars, euros, e.d.) gaat vervangen.


Wat is er aan de hand met de cryptomunten? Waarom zijn zij plotseling (veel) minder waard? Het antwoord is simpel. Er is paniek. De authoriteiten zijn bang dat cryptomunten ‘hun’ fiatgeld gaat vervangen en doen er alles aan om de crypto-industrie in discrediet te brengen. Vooralsnog met succes.


Fiatgeld wordt gemanipuleerd – de Centrale Banken laten de geldpers draaien zonder dat daar goud, deviezen, vastgoed of wat dan ook aan waarde tegenover staat. U betaalt de rekening doormiddel van inflatie, met als gevolg verlies van koopkracht. Bitcoin kan niet worden gemanipuleerd en is derhalve vrij van inflatie. Als de wereld overstapt van fiatgeld naar Bitcoin is het afgelopen met het gratis bijdrukken van geld door Centrale Banken, is het einde verhaal van meer uitgaven dan inkomsten en zullen overheden gedwongen worden hun begroting weer sluitend te maken.
https://twitter.com/diplo_jv/status/1408686258281459715?s=21


Hoe heeft het zover kunnen komen? Een korte blik op de ontstaansgeschiedenis van cryptomunten leert het volgende:


1971
Toenmalig President van de Verenigde Staten Richard Nixon besloot in 1971 – midden in de oliecrisis – om de convertibiliteit te verlaten.
https://www.federalreservehistory.org/essays/gold-convertibility-ends
Tot dan toe was de Amerikaanse Dollar gekoppeld aan een vast omschreven hoeveelheid goud. Elke dollar kon worden ingeruild voor goud ($35 = 1 ounce goud). De goudvoorraad van de Centrale Bank van de VS (toen nog 3/4 van de wereldvoorraad) fungeerde als garantie voor de waarde van de dollar. De oliecrisis maakte een einde aan de koppeling. De sterk gestegen olieprijs veroorzaakte inflatie en onzekerheid over de economie. Er kwam een run op het goud van de VS. De voorraad slonk snel. Om dit te stoppen nam Nixon zijn besluit.
De oliecrisis was de aanleiding voor het opheffen van de convertibiliteit. De echte reden was dat de Koude en Vietnam oorlogen een fortuin kostten en een dermate groot gat in de begroting sloegen dat andere uitgaven in de knel kwamen. De toenmalige financiële topadviseur van Nixon, Arthur Burns
https://www.federalreservehistory.org/people/arthur-f-burns
, had een oplossing: ontkoppel de dollar van het goud. De Amerikaanse economie was zo omvangrijk en dominant dat deze de garantiestelling van het goud wel kon overnemen. En zo geschiedde.


Inflatie
Wel, die tijd is voorbij. De VS economie is nog steeds omvangrijk, maar relatief, t.o.v. de economie van de EU en vooral China, kleiner en daarmee minder machtig geworden. Meer geld uitgeven dan er aan inkomsten (belasting e.d.) binnenkwam was voor de Amerikaanse overheid een tijd lang geen probleem, maar begon begin deze eeuw te knellen. De doodsteek vormde de financiële crisis van 2008. Het geloof in de almachtige dollar was in één klap verdwenen. De trukendoos werd nog wel geopend, maar het mocht niet baten. Men probeerde de waardevermindering van de dollar te verbloemen door in de officiële inflatiecijfers vastgoed en aandelen niet mee te rekenen. Maar met het verruimingsbeleid van de Amerikaanse Centrale Bank, de FED, lees: de geldpers laten draaien, werd het zonneklaar dat de koopkracht van de dollar hollend achteruit ging. Hetzelfde geldt voor de ECB. Ook de Europese Centrale Bank voert al jaren een sterk verruimingsbeleid. Spaarders merken dit doordat zij geen rente meer op hun spaargeld krijgen, pensioenen worden niet meer geïndexeerd, terwijl omgekeerd de huizenprijzen en aandelen tot in de hemel groeien.
https://twitter.com/thorstenpolleit/status/1408549642573434880?s=21
Diverse berekeningen laten zien dat de dollar en aan de dollar gekoppelde andere valuta’s elk jaar 7% in waarde verminderen.
https://youtu.be/-UTF_OCUUxc


Bitcoin
De slimme Satoshi Nakamoto zag deze ontwikkeling aankomen. Het verlaten van de convertibiliteit moest vroeg of laat tot waardevermindering van de dollar leiden. Hij bedacht een alternatief voor de dollar, een cryptomunt die wel waardevast zou zijn. De Bitcoin zag in 2009 het licht. Het zou – zo wist Satoshi – een tijd duren voordat de nieuwe munt z’n intrede in de wereldeconomie zou maken en geaccepteerd zou worden als alternatief voor fiatgeld (de dollar, maar ook alle andere valuta, waarvan het monopolie op uitgifte bij nationale overheden ligt), maar uiteindelijk zou zijn cryptomunt, de Bitcoin, de functie van geld, van uniform ruilmiddel, overnemen. Aanvankelijk zou dit gepaard gaan met grote volatiliteit, omdat de nationale authoriteiten zich met hand en tand zouden verzetten tegen deze ‘overname’, maar na verloop van tijd zouden alle tegenmaatregelen machteloos blijken. Zolang er immers internet is, kunnen cryptomunten vrijelijk worden gemaakt en verhandeld.
Om te garanderen dat zijn Bitcoin evenals goud (en andere duurzame ‘assets’ als vastgoed en aandelenindex fondsen) als alternatieve beleggingsmogelijkheid en op termijn zelfs als betaalmiddel zou gaan fungeren maximeerde hij het aantal bitcoins op 21 miljoen.
https://www.axiras.nl/informatie/hoeveel-bitcoins-zijn-er-in-omloop
De waarde van de Bitcoin was op die manier gegarandeerd. Inflatie van zijn cryptomunt was uitgesloten.
Dit is meteen ook het belangrijkste verschil met andere cryptomunten, die niet aan een maximum aantal zijn gebonden. Reden waarom ik denk dat alleen Bitcoin de potentie heeft om fiatgeld te vervangen.


Bitcoin versus fiatgeld
Zoals Satoshi voorzag zou de overname van het fiatgeld door Bitcoin niet zonder slag of stoot geschieden. De nationale authoriteiten, met als uitvoeringsorganen hun Centrale Banken, zouden hun geld met hand en tand verdedigen.
Dat zien we momenteel ook gebeuren. Men tracht cryptogeld het leven met allerlei regeltjes zuur te maken
https://www.taxlive.nl/nl/documenten/nieuws/banktoezichthouders-willen-zware-kapitaalregels-voor-bitcoin/
of zelfs te verbieden
https://twitter.com/diplo_jv/status/1403233398798364675?s=21
en men komt met eigen digitale munten.
Het is echter een ongelijke strijd. Aan de afgekondige regels voldoen inmiddels de meeste cryptomunten, verbieden lukt niet en van de eigen digitale munten zal onomkoombaar ook duidelijk worden dat deze evenals het huidige chartale en girale fiatgeld gemanipuleerd zullen worden.
https://twitter.com/diplo_jv/status/1399793812629766147?s=21
De promotiecampagnes voor de eigen digitale munten zijn amper begonnen of deze worden al doorgeprikt.
https://twitter.com/diplo_jv/status/1399719784984481803?s=21


Acceptatie
Momenteel zitten we in een overgangsfase. Weliswaar worden cryptomunten en met name Bitcoin steeds meer gezien als betrouwbare ‘assets’, als lange-termijn investeringen, maar als betaalmiddel is er nog een lange weg te gaan. Er worden door cryptohandelshuizen al Betaalkaarten en zelfs Creditcards op basis van een cryptorekening uitgegeven, maar cryptobetalingen worden vooralsnog maar mondjesmaat geaccepteerd.
M.i. is het slechts een kwestie van tijd. Langzaam maar zeker zal iedereen inzien dat fiatgeld – in welke vorm dan ook – koopkracht verliest: al geruime tijd 7 % per jaar en met het geldscheppend beleid van de laatste jaren door de Centrale Banken nog meer. Sommige analysten spreken zelfs al van 21 % waardeverlies per jaar.
https://twitter.com/diplo_jv/status/1409050598369005569?s=21


Volatiliteit
De volatiliteit zal nog wel even doorgaan. De cryptomunten blijken erg gevoelig voor uitspraken van bekende persoonlijkheden als Elon Musk
https://www.ad.nl/geld/bitcoin-verliest-aan-waarde-na-gebroken-hart-tweet-van-elon-musk~a8570d13/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F
, maatregelen van regeringen, bijvoorbeeld China, dat de creatie(mining) in eigen land van Bitcoins onlangs verbood
https://www.crypto-insiders.nl/crypto-talk/timos-take/timos-take-china-verbiedt-bitcoin-btc-mining-en-koers-daalt-is-dit-het-einde-van-bitcoin-nee/
en aankondigingen van de uitgifte van eigen cryptomunten door regeringen.
https://www.trouw.nl/economie/de-europese-centrale-bank-werkt-aan-een-digitale-munt-dat-kan-over-vier-jaar-realiteit-zijn~b3ac71af/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F
Er zijn echter ook tegenkrachten. Zo heeft de regering van El Salvador de Bitcoin recentelijk geaccepteerd als wettig betaalmiddel. Andere landen, die eveneens worstelen met hyperinflatie, overwegen hetzelfde.
https://nos.nl/l/2384309


Waardevaste investering
Om de jaarlijkse geldontwaarding van 7 % (of meer) te compenseren kun je tot nu toe met behulp van z.g. indexfondsen (gemiddeld rendement New York Stock Exchange)
https://www.meesman.nl/waarom-indexbeleggen/wat-is-een-indexfonds/
7% rendement op ingelegd kapitaal behalen. Of dat zo blijft is echter de vraag. Als de Centrale Banken de rente gaan verhogen – de FED heeft al geïndiceerd dat dit gaat gebeuren en de ECB zal uiteindelijk (moeten) volgen –
zullen de aandelen kelderen en zal de prijs van vastgoed dalen. Er blijven dan maar weinig alternatieven voor waardevaste investeringen over.
https://twitter.com/diplo_jv/status/1384773912345653248?s=21
Naast goud zou Bitcoin wel eens de enig overblijvende veilige haven kunnen zijn.

Advertentie

0 Reacties to “Bitcoin versus Fiatgeld”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
Categorieën


%d bloggers liken dit: